
De maag heeft twee verschillende functies.
1. helpen bij de vertering van voedsel
2. afweer tegen bacteriën die met het voedsel mee worden ingeslikt.
Hoe?
Wanneer je een hap eten inslikt, komt dit via de slokdarm in de maag terecht.
De maag kneedt het voedsel tot wanneer het klein genoeg is om door te stromen naar de darmen.
De maag produceert ook maagzuur en dat is nodig voor de vertering van voedingsstoffen, maar doet ook dienst als afweer tegen indringers of micro-organismen. Het zure milieu zorgt er voor dat bacteriën niet overleven in de maag.
Naast maagzuur maakt de maag ook enzymen aan.
Enzymen?
Enzymen zijn 'eiwitten voor de goede orde', ze versnellen een proces dat natuurlijk zeer langzaam verloopt.
Dit filmpje legt uit hoe ze dat doen:
https://www.schooltv.nl/video/enzymen-eiwitten-voor-de-goede-orde/
Anatomie van de maag
De binnenkant van de maag is bekleed met een dikke slijmlaag, deze beschermt de maag zelf tegen het maagzuur.
Daarrond heeft de maag ook een spierlaag. Hiermee kan de maag zich vernauwen en verwijden en kan ze dus enerzijds het voedsel kneden, maar anderzijds wordt in de maag de peristaltiek van de slokdarm verdergezet en de voeding voort geduwd naar de darmen.
Tussen maag en darmen en tussen maag en slokdarm zit een sluitspier.
Voedsel blijft ongeveer drie uur in de maag en dat gaat het beetje per beetje door naar de darmen.
Hoe vetter de inhoud van de maag, hoe langer de maag er over doet om het voldoende te verteren en door te geven aan de darmen.

Experiment!
Benodigdheden: leeg flesje water, schoonmaakazijn, ballon, zuiveringszout (natriumbicarbonaat)
- Vul een leeg flesje water voor 1/4 met schoonmaakazijn.
- Vul de ballon met 1 eetlepel zuiveringszout.
- Trek de ballon helemaal over het flesje.
- Hou de ballon snel omhoog zodat het zuiveringszout in de azijn valt.
- Kijk wat er gebeurt.
Welk proces van de maag heb je net nagebootst?
Maak jouw eigen website met JouwWeb